Pravý maďarský guláš: Recept, ktorý vás zahreje už po prvom súste
Maďarská kuchyňa je známa svojimi výraznými chuťami, hutnými jedlami a neodmysliteľnou vôňou papriky, ktorá dokáže prevoňať celý dom. Práve maďarský guláš patrí medzi tie recepty, ku ktorým sa človek s radosťou vracia – zahreje, zasýti a poteší aj v tom najchladnejšom období.

Foto: shutterstock/Dar1930
Ako vlastne vyzerá pravý maďarský guláš?
Maďarský guláš je oveľa viac než len mäso dusené so zeleninou. Je to jedlo s dlhým príbehom, ktoré kedysi tvorilo základ stravy maďarských pastierov. Varilo sa v kotlíku zavesenom nad ohňom a pozostávalo z dostupných surovín: mäsa, cibule, zemiakov a sladkej papriky, ktorá je neodmysliteľným symbolom maďarskej kuchyne.
Kým na Slovensku často pripravujeme husté, takmer omáčkové verzie guláša, originálny maďarský guláš pripomína skôr hustú polievku plnú mäsa a zeleniny. Je aromatický, ľahší než slovenské úpravy, no zároveň prekvapivo sýty.
Tradičný recept na maďarský guláš
Na prípravu pravého maďarského guláša budete potrebovať:
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne pliecko alebo nožina)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 2 zemiaky
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžičku pálivej papriky
- 2 lyžice oleja
- 1 bobkový list
- soľ a čierne korenie
- 1 liter vody alebo vývaru
Najskôr na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezosklovatie. Pridajte mäso nakrájané na kocky a opekajte, kým sa nezatiahne. Nasypte papriku – sladkú aj pálivú – a rýchlo premiešajte, aby sa nepripálila.
Pridajte cesnak, zemiaky a papriku nakrájané na kocky. Zalejte všetko vodou či vývarom, pridajte bobkový list a varte približne 1,5 hodiny, kým mäso úplne nezmäkne. Na konci dosoľte a dokoreňte podľa chuti.
Výsledkom je voňavá, teplá, papriková dobrota, ktorá zahreje v každom počasí.
Mohlo by vás zaujímať aj: Babičkin bravčový guláš. Recept, ktorý nikdy neomrzí
Ľahšia verzia: maďarský guláš z morčacieho alebo kuracieho mäsa
Ak chcete pripraviť guláš v ľahšej, menej mastnej a kalorickej verzii, skvelou alternatívou je morčacie alebo kuracie mäso.
Stačí namiesto hovädziny použiť morčacie stehná či kuracie prsia. Mäso krásne nasaje chuť papriky, guláš bude jemnejší a ľahšie stráviteľný. Je to tiež výborná voľba pre deti alebo ľudí, ktorí obľubujú mäkšie a menej aromatické jedlá.

Foto: shutterstock/Slawomir Fajer
Ako podávať maďarský guláš?
V Maďarsku sa tradične podáva s chlebom alebo s drobnými domácimi haluškami (csipetke). Skvelo sa však hodí aj ku:
- ryži
- zemiakom
- kuskusu či tarhoni
- bulguru a krúpam
Je to univerzálne jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa seba – druh mäsa, množstvo zeleniny aj ostrosť.
Mohlo by vás zaujímať aj: Česi pripravujú držkovú polievku po svojom. Výsledkom je polievka, ktorej je ťažké odolať
Prečo sa oplatí poznať tento recept?
Guláš po maďarsky je jedlo, ktoré sa dá variť pre rodinu aj pre veľkú skupinu ľudí. Výborne chutí aj na druhý deň, čo z neho robí ideálne jedlo na víkend či oslavy.
Je to recept, ku ktorému sa človek vracia, pretože:
- je jednoduchý
- je sýty
- je variabilný
- rozvonia celý dom
- chutí rovnako dobre v tradičnej aj odľahčenej verzii
Ak ste zatiaľ pravý maďarský guláš neochutnali, určite to napravte. Nechajte sa uniesť chuťami Maďarska priamo z vlastnej kuchyne.
Redakcia Slová Ženy
