Tá najlepšia kuracia polievka? Kedysi sa robila úplne inak – a práve preto bola taká chutná

Domáca kuracia polievka s celým kusom kurčaťa, mrkvou, zelerom a cibuľou variaca sa v hrnci.
Foto: shutterstock/ungvar

Kuracia polievka bola kedysi základom nedeľného obeda a vôňou, ktorá zaplnila celý dom. Dnes ju síce varíme rýchlo a bez rozmýšľania, no tradičný spôsob prípravy sa pomaly vytráca. A práve v ňom sa ukrývala chuť, ktorú si pamätáme z detstva.

Domáca kuracia polievka s celým kusom kurčaťa, mrkvou, zelerom a cibuľou variaca sa v hrnci.
Takto sa kedysi varila pravá kuracia polievka – pomaly, s celým kusom mäsa a veľkými kusmi zeleniny, aby mal vývar prirodzenú chuť.
Foto: shutterstock/ungvar

Vôňa vývaru, ktorý sa ticho varí celé dopoludnie, vždy znamenala to isté – pokoj, rodinný rituál a chuť, ktorá nepotrebovala žiadne skratky. Aj keď sa dnes ponáhľame viac než kedysi, veľa ľudí stále hľadá spôsob, ako vrátiť polievke jej pôvodný charakter. A jedno staré pravidlo hovorí jasne: ak chcete skutočne dobrý vývar, potrebujete čas, správne mäso a bylinku, na ktorú sa už takmer zabudlo.

Zabudnutá bylinka, ktorá dávala polievke charakter: ligurček

Túto bylinku kedysi používala každá gazdiná. Ligurček zvýrazňuje chuť mäsa a zeleniny a dodáva polievke vôňu, ktorá pôsobí tak domácky, akoby ju varila tvoja babička.

Dnes sa naň často zabúda, no jeho sila je v jednoduchosti – dodá vývaru teplo, hĺbku a chuť, ktorá nepotrebuje žiadne dochucovadlá.

Tradičné suroviny na pravú kuraciu polievku – jednoduché, no premyslené

Stará kuracia polievka vznikala zo surovín, ktoré sa doma postupne zbierali. Nič sa nevyhadzovalo. Mäso s kosťou, kúsky kurčaťa, zelenina zo záhrady a bylinky zo špajze.

Pre štyri porcie budeš potrebovať:

  • približne 1 kg miešaného mäsa s kosťou (kurča, kus bravčového pliecka, kúsok hovädzej nožiny)
  • 2 – 3 litre studenej vody
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • kúsok póru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • niekoľko vetvičiek ligurčeka
  • 3 bobkové listy
  • 5 guľôčok nového korenia
  • niekoľko celých čiernych korení
  • soľ
  • voliteľne: kúsok pekinskej kapusty alebo pár sušených hríbov
  • zvlášť uvarené rezance alebo domáce strúhané cesto

Ako pripraviť kuraciu polievku ako kedysi? Postup krok za krokom

Tradičný vývar nie je komplikovaný – len musíte byť trpezlivý. Kľúčom je pomalé varenie a žiadne skratky.

  • Mäso vlož do hrnca a zalej studenou vodou.
  • Zohrievaj, kým sa na povrchu neobjaví pena, a tú potom pozbieraj.
  • Zníž teplotu na minimum a pridaj soľ, nové korenie, bobkové listy, čierne korenie a ligurček.
  • Var na veľmi miernom ohni 2 až 3 hodiny.
  • V inom hrnci si uvar celú zeleninu – len jemne osolenú.
  • Sceď ju, vývar zo zeleniny si odlož na inú polievku.
  • Mäso vyber, oddeľ od kostí a nakrájaj.
  • Preceď kurací vývar, aby bol úplne čistý.
  • Vráť doň mäso a časť zeleniny, dosoľ podľa chuti.
  • Rezance var osobitne a pridávaj ich až pri servírovaní, aby nezahustili vývar.
Miska domácej kuracej polievky s rezancami, mrkvou a kúskami mäsa na rustikálnom drevenom stole.
Takto vyzerá tradičná kuracia polievka – číry vývar, jemné rezance, veľké plátky mrkvy a mäso, ktoré sa rozpadá pod lyžicou.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Trpezlivosť sa tu nedá obísť. Dlhé varenie je tajomstvom chuti

Skutočný kurací vývar sa nedá urýchliť. Pomalé varenie zabezpečí, že je polievka priehľadná, jemná a plná chutí.

Ak by si ju varila príliš silno, zakalí sa a stratí svoju hĺbku. Oddelené varenie zeleniny je ďalší starý trik – zachová jej farbu aj štruktúru a vývar zostáva krásne čistý.

Skús túto prastarú fintu. Chuť bude ešte hlbšia

Niektoré ingrediencie používali gazdinky len občas, no fungovali výborne:

  • sušené hríby dodajú vôňu a hĺbku
  • pekinská kapusta zjemní vývar
  • a najznámejší trik: opálená cibuľa (nad plameňom) – tá dodá vývaru zlatú farbu a jemný karamelový nádych

Jednoduché, no funguje to už celé generácie.

Mohlo by vás zaujímať aj: Perfektný recept pre ženy nad 50 rokov. Kolagénový vývar pre zdravie a krásu. Stojí za to jesť ho nielen v nedeľu

Čo si z toho vziať

Ak chceš polievku, ktorá chutí ako kedysi u babičky, nepotrebuješ drahé suroviny ani skratky. Stačí mäso s kosťou, trpezlivosť, ligurček a pomalé varenie. Tradičný postup vracia polievke vôňu domova – a možno aj spomienky, ktoré si už takmer zabudla.

Redakcia Slová Ženy